Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 


КАКВО ОЗНАЧАВА
ДУМАТА "УКРАЙНА"?


ЛАСКАВО ПРОСИМО!
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.


Видео
УКРАЙНА. ОТВОРЕНА ЗА ТЕБ


 

 

 


 

 

 

 

 

 


Украйна днес

КОИ СА ВРАГОВЕ НА РУСНАЦИТЕ? МОЛЯ: САЩ, УКРАЙНА И ГЕРМАНИЯ
Киев, 07 юни 2017.- Кои са врагове на руския народ? С това питане "Левада-център" се обърна към руснаците. Ето и отговорите.>>>

ДЪЩЕРЯ НА КИЕВСКИЯ КНЯЗ ПУТИН НАРЕЧЕ РУСКИНЯ

София, 30 май 2017.- След "кирилицата, която е дошла не от България, а от македонските земи" вчера в Париж руският президент Владимир Путин провокира и Украйна, като нарече дъщерята на киевския княз Ярослав Мърди - Анна, "рускиня" (русская). Това Путин каза в отговор на констатацията на френския президент Макрон, че преди 300 г. Петър І посещава Париж.
От историята знаем, че че през 1051 г., сиреч половин век преди в блатата не север от Киевска Рус да се пръкне село Москва, от което тръгва и Московска държава, а после, от ХVІІІ в. и наименованието "Русия", Анна - дъщеря на правителя на Киевска Рус Ярослав Мъдри и шведската принцеса Ингигерда, се омъжва за краля на Франция Хенрих І и става кралица на Франция. С други думи, тя съвсем не е рускиня. Анна умира между 1075-79 гг, а Москва за първи път се споменава едва през 1114 г.
Така че, братя-българи, не сте единствени, с които Путин си прави исторически майтап като елемент от хибридна война.(УБВести)


В 90% ОТ УКРАИНСКИТЕ УЧИЛИЩА СЕ ПРЕПОДАВА НА РОДЕН ЕЗИК

Киев, 28 май 2017.- Едва в 9,4% от украинските училища преподаването се води на руски език. Украинският език е застъпен в 89,7% от училищата, съобщават от образователното министерство на Украйна. В останалите случаи преподаването се води на татарски, български, румънски, молдовски, има и на английски.
В Украйна държавните средни заведения с украински език са 89,8%, а с руски – 9,2%, докато в частните съотношението, съответно, 55% към 41,1%.
В кои региона на страната преобладават украински училища? В Ривненска област те са 100% украински, във Волинска и Тернопилска – 99,9%, във Винницка и Чернигивска – 99,6, в Киевска и Житомирска – 99,5%. В Киев украиноезичните училища са 97,1% (а рускоезични – 2,7%).
Рускоезичните училища се намират предимно в Донецка – 40,5%, и Луганска области – 34,9% (данните не отчитат окупираните от Русия територии), Одеска – 30,6%, Харкивска – 27,1% и Запорожка – 24,6%.
Днес в Украйна има почти 17 хил. средни общообразователни заведения, в които учат 3,8 млн. ученици. Преобладаващото мнозинство учи в държавни училища. Частните са само 180, в които учат 23,5 хил. деца, съобщават украинските медии.(УБВести)

ЕВРОПАРЛАМЕНТЪТ КАЗА "ДА" НА БЕЗВИЗОВИЯ РЕЖИМ ЗА УКРАЙНА

Какво трябва да знаем, преди да тръгнем за Европейския съюз и още четири държави?
Брюксел, 06 април 2017.- След вчерашните дебати дали Украйна заслужава да има безвизов режим със страните от ЕС, днес Европарламентът с 521 гласа каза "Да".>>>

НАСЕЛЕНИЕТО НА УКРАЙНА Е 42,6 МЛН.

Киев, 26 март 2017.- Населението на Украйна е 42,6 млн. души, съобщава сайтът expres.ua. Това са даннине към 01 февруари тази година, които не включват почти 3 млн. в Крим. Но дали в тях влизат жителите, останали на окупираната част на Донбас, не се съобщава.
Изданието констатира същата тенденция, както и в България: умират повече, отколкото се раждат. В Украйна съотношението е следното: върху 100 починали се падат 52 родени.
През 1991 г., когато СССР се разпадна, населението на Украйна беше 52 млн.(УВести)

ПО РЕЙТИНГ "ЩАСТИЕ" УКРАЙНА Е НА 132 МЯСТО
Киев, 25 март 2017.- Измежду 155 страни ние сме на 132 място по рейтинг "Щастие". Това пише в отчета си World Happiness Report, която по инициативата на ООН извършва подобно допитване вече пета година.
Българите са по-щастливи от украинците – те са на 105 място. Странното е, че Русия се е озовала на 49. Вероятно, при някои авторитарни режими хората се чувстват щастливи.
Първите места са заети от Норвегия, Дания, Исландия, Швейцария, Финландия, Холандия, Канада, Нова Зеландия, Австралия и Швеция
При определяне на този рейтинг се отчитат такива показатели, като БВП, очаквани здрави години от живота, социална подкрепа, доверие, липса на корупция, свобода да взимаш решение, великодушие.(УВести)

РУСИЯ СТАВА НЕИНТЕРЕСНА ЗА ГУРБЕТ
Киев, 20 март 2017.- Едва 6% от украинците са готови да заминат за Русия на гурбет, което е с 4 пъти по-малко спрямо преди три години, твърдят социолозите от групата "Рейтинг".
Според допитването, 3/4 от тези, които през последните 5 години поне веднъж са били на гурбет, са готови отново да заминат. Но векторът се променя. Както вече стана дума, желаещите да се трудят в Русия са малко. За сметка на такива западни страни, като Германия, Италия, Испания, Чехия или Полша.
С какво се занимава нашенецът в западна чужбина? Над 23% работят в селско стопанство, 10% гледат болни или немощни или чистят къщи, 3% се реализират в ІТ сектор. Докато в Русия избор няма – там 75% работят в строителство.
Социолозите твърдят, че 1/3 от украинците работят в чужбина официално, а 2/3 – неофициално.
Данните сочат, че годишно нашите гурбетчии превеждат в родината си сумата, равна на 6% от БВП. Например, през 2016 те изпратиха вкъщи $7 млрд., докато чуждите инвестиции не надхвърлят и $4 млрд.
Според Държавната служба по заетостта, в чужбина работят 5 млн. украинци (населението на страната е 42 млн.).(УВести)


ДНЕС В ЕС ЩЕ ГОВОРЯТ ЗА ПРЕМАХВАНЕ НА ВИЗОВ РЕЖИМ С УКРАЙНА

Киев, 28 февруари 2017.- Днес трите основни институции на ЕС – Съвет, Европарламент и Еврокомисия, започват да преговарят за премахване на визов режим с Украйна. След края на тези преговори очаква се да бъде приета съответната резолюция и да бъде взето решение в края на май или в началото на лятото украинците да пътуват за ЕС, включително и за България, без визи.
Вчера това право получи Грузия, след като в ЕС най-сетне беше одобрен механизмът за отменяне на безвизов режим с трети страни в случай, че те не спазват поетите от тях ангажименти и правила. Досега именно отсъствието на този механизъм блокираше гражданите на Грузия и Украйна, както и на други страни, които не са членки на ЕС, да пътуват за Европа без визи.
Безвизовият режим с ЕС ще бъде валиден само за тези украинци, които имат биометрични задгранични паспорти (паспорти с пръстов отпечатък).(УВести)


НАД 1/3 ОТ УКРАИНЦИТЕ ВЯРВА, ЧЕ РУСИЯ МОЖЕ ДА ЗАПОЧНЕ ГОЛЯМА ВОЙНА С НАС

И ако това ще стане, почти 60% казват, че трябва да воюваме с нея
Киев, 06 януари 2017.- Ще започне ли Русия пълномощабна война против Украйна? "Да" казват 35% от украинците, а 42% не вярват това да стане, сочат данните от проучването, извършено от Центъра "Разумков".
Но ако Русия все пак ще тръгне с голяма война, 57% от нашенците смятат, че трябва да дадем въоръжен отпор на врага, а 12% - веднага да капитулираме, не знаят какво да правим 31% от допитаните.
Но докато имаме само анексия на Крим, прикрита агресия от страна на Кремъл и явна подкрепа на донбаските сепаратисти, каква трябва да бъде политика на Украйна с Русия? Ето и отговорите: 26% - пълно прекратяване на всякакво сътрудничество, 25% - съкращаване на сътрудничеството и ограничаване на руското влиянието у нас, и 21% ратуват за по-тясно сътрудничество с Русия.
Хибридната война на Русия против Украйна започва в края на март 2014 г. с анексия на Крим и един-два месеца по-късно с навлизане в Донбас на паравоенни руски формирования, подкрепяни от кадрови руски военнослужещи. Масовото навлизане на руската армия се констатира в края на август 2014 г., когато украинската армия предприема настъпление против сепаратисти и руски наемници и за малко да превзема Луганск и Донецк. Но по заповед на Кремъл 5-хилядната руска групировка неочаквано навлиза в Украйна и обкръжава нашите сили в района на Иловайск, където даваме много жертви.
Според данните на ООН, войната в Донбас взима живота общо на 31 хил. украински граждани - цивилни, военни и сепаратисти. Какви са руските жертви, не се знае, защото те са засекретени.(УВести
)

В ДОНБАС ВОЮВАТ 5 ХИЛ. РУСКИ ВОЕННОСЛУЖЕЩИ
Киев, 05 януари 2017.- В Донбас има 5 хил. руски военнослужещи, съобщи Степан Полторак – министър на отбраната на Украйна. Освен тях, там воюват и 35 хил. местни сепаратисти, т.е. става дума за 40-хилядна армия.
Русия съсредоточи в региона също така огромен военен арсенал: 600 танка, 1300 БМП, 760 артилерийски машини, над 300 системи за залпов огън. Като същевременно Москва цинично продължава да твърди, че руснаците не воюват в Донбас.
През миналата година украинските военни са били обстрелвани 16 хил. пъти. В резултат имаме 200 загинали наши войници и офицери. А от началото на войната (март 2014 г.) украинската армия е дала над 2 хил. жертви.(УВести)

УКРАЙНА ЩЕ ПРОИЗВЕЖДАТ АМЕРИКАНСКИ АВТОМАТИ М16
Киев, 04 януари 2017.- В Украйна ще се произвеждат американски автомати М16, съобщи Володимир Коробов – генерален директор на концерн "Укроборонпром". "Имаме проект, в който сме навлязли много дълбоко, - каза той. – Всички необходими документи вече са подписани", четем в сайта "Лига.нет". Според украинските власти, това производство има за цел украинската войска постепенно да премине към стандартите на НАТО.
С М16 са въоръжени армии в 40 страни. Официално това оръжие се казва Rifle, Caliber 5.56 mm, M16. В САЩ е прието на въоръжение през 60-те години на ХХ в. и е остава да бъде основна пушка на американската пехота. Общо в света са произведени 8 млн. от този автомат. За сравнение: автомат "Калашников" се появява през 1947 г. От тогава са произведени 70 млн. броя. С него са въоръжени 50 армии в света.(УВести)
 

УКРАИНСКИ МЕДИИ В ИНТЕРНЕТ

НАРОДНИЙ ОГЛЯДАЧ

УКРАЇНСЬКА ПРАВДА


ГОЛОС АМЕРИКИ

УКР
АЇНСЬКИЙ ПОРТАЛ

ЩОДЕННИЙ ЛЬВIВ


"Укринформ"