УБВісті виходять з червня 1998


УБВести излизат от юни 1998

УКРАЙНА ПОПАДНА В СВЕТОВЕН СКАНДАЛ - ЗЕЛЕНСКИЙ СКЪТА В ОФШОРКА $40 МЛН.
Киев, 05 октомври 2021.- Родината ни лидира по броя на политици, фигуриращи в офшорното разследване «Pandora Papers». Измежду 336 фигуранти ние имаме 38 души. Сред тях е и президентът Володимир Зеленский, скатал в офшорка $40 млн. Именно такава сума получи неговото шоу «95 квартал» през 2012 г, след като премина към ТВ-канал «1+1», чийто собственик е олигархът Игор Коломойский, разследван в САЩ за пране на пари.
От администрацията на Зеленский казват, че случаят е отпреди почти 10 г. и в него няма никакъв криминал - «тогава всички правили така». Но анализаторите в Украйна за категорични, че тук най-вече става дума за морал, и този скандал непременно ще се отрази върху рейтинга на президента, който като че ли иска да управлява още един мандат (първият свършва през 2024 г.).
На второ място по броя на фигурантите в «Pandora Papers» е Русия с 19 лица, на трето – Колумбия и Хондурас с по 11 лица., следвани от Нигерия, Бразилия, Ангола, Великобритания. Твърди се, че там няма нито едно лице от САЩ, Швеция, Австралия и Канада.
На 03 октомври Международният консорциум на журналисти публукива разследването «Pandora Papers», в което участваха 600 журналисти от 150 медии от 117 страни. Украйна беше представена от проекта «Слидство.Инфо», който в неделя (03 октомври) в Киев, след множество пречки от страна на властта, все пак излъчи разследването си. В него фигурират, както вече стана дума, 38 души – все лица, близки до президента Володимир Зеленский, като някои от тях сега заемат отговорни държани длъжности.
Володимир Зеленский (43 г.) става президент на Украйна през 2019 г., след като придобива популярност в сериала «Слуга на народа», в който играе роля на обикновен учител с колело, по волята на съдбата станал президент на Украйна. На балотажа за него гласуват 73% от украинците, а за конкурента му Петро Порошенко - 25%. Сега рейтингът на Зеленский е около 30%.(УВести)

Филмът на «Слидство.Инфо» за офшорката на Володимир Зеленский и негови хора може да се види (на украински език, но със субтитри на английски език) ТУК