УБВісті виходять з червня 1998


УБВести излизат от юни 1998

ВАДИМ ПРИСТОЙКО – ВЪНШЕН МИНИСТЪР НА УКРАЙНА?
Киев, 31 юли 2019.- Вадим Пристойко може да стане външен министър на Украйна, твърдят осведомени в Киев. Той ще замести Павло Климкин, който е бил дипломат №1 на страната от юни 2014 г.
Пристойко е роден през 1970 г. в Одеса. Завършва Киевската политехника и Украинската академия за външна търговия. По време на президента Виктор Янукович е заместник-външен министър. След това е посланик в Канада, а от 2017 г. до май 2019 г е ръководител на мисията ни в НАТО. Новият президент Володимир Зеленский го назначава за заместник-шеф на администрацията си (офис, както сега тя се казва).
Владее английски и руски. Женен е. Има двама сина.
В украинската столица също така се говори, че Зеленский може да назначи за дипломат №1 Олена Зеркал – сегашен заместник-външен министър, която успешно прокарва украинската кауза в международни съдилища, където Украйна съди Русия. Но, според Андрий Ермак от обкръжението на президента, пани Олена най-вероятно ще бъде поканена отново за заместник-министър. «Ние много ще се радваме, ако тя ще се присъедини към нашия екип, - казва Ермак. – Зеркал е добре позната в Европа и света и е специалист от най-висока класа».
Новият украински парламент, избран на 21 юли, ще заработи едва през септември. Дотогава ще е ясно, на какво правителство ще заложи Зеленский.(УВести)