КАКВО ОЗНАЧАВА ДУМАТА "УКРАЙНА"

УБВісті виходять з червня 1998

УБВести излизат от юни 1998


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
ВАРТОЛОМЕЙ I: ДНЕС СЕ СЛАГА КРАЙ НА 333-ГОДИШНАТА МОСКОВСКА ЦЪРКОВНА АНЕКСИЯ НАД УКРАЙНА
София, 05 януари 2019.- Вселенският патриарх Вартоломей I днес подписа Томоса, с който на украинската църква се дава независимост, а утре, когато украинците празнуват Рождество Христово, той ще бъде връчен на предстоятеля на Православната църква в Украйна (ПЦУ) митрополит Епифаний, съобщава Фактор.Бг.
Вартоломей I призова православните църкви да подкрепят автокефалията на новата ПЦУ, учредена на обединителния събор в Киев на 15 декември м.г. Той заяви: «Днес се слага край на 333 годишната московска църковна анексия над Украйна».
«Очаква се усилията ни да бъдат реализирани на 6 януари, на Богоявление - деня, когато смятаме да дадем томос за автокефалия и да го отпразнуваме с предстоятеля на автокефалната Православна църква на Украйна», се казва в изявление на Вартоломей, публикувано на сайта orthodoxia.info.
Представители на украинското духовенство и президентът Петро Порошенко, бившият президент Виктор Юшченко пристигнаха в Константинопол в резиденцията на патриарха за тържествения момент.
Патриарх Вартоломей посочва, че «ако решим да игнорираме нашите братя, които преживяват моменти на отчаяна борба в Украйна, няма да имаме никакво оправдание в Съдния ден».
Припомняме, обединителният събор избра начело на Православната църква на Украйна митрополит Епифаний.
Утре, на 06 януари, Томосът ще бъде връчен на митрополита Епифаний и заедно с патриарха Вартоломей те ще отслужат тържествена литургия.(УВести)