УБВісті виходять з червня 1998

УБВести излизат от юни 1998

ВЪРХОВНАТА РАДА ПРЕКРАТИ ДЕЙСТВИЕ НА ДОГОВОРА ЗА ДРУЖБА С РУСИЯ
Киев, 06 декември 2018.- Днес с 277 гласа «за» при необходимите 225 украинският парламент прекрати действие на Договора за дружба, сътрудничество и партньорство между Украйна и Руската Федерация, подписан през 1997 г. от тогавашните държавни глави Леонид Кучма и Борис Елцин.
Според този документ, още наричан «Голям договор», страните се задължават да уважават суверенитета, териториалната цялостност и границите, съответно, на Украйна и Русия.
Освен това, до 2017 г. руският черноморски флот е трябвало да напусне Крим и да се премести в Новоросийск.
Но през 2014 г. Москва наруши ангажиментите си по този договор и анексира част от украинската територия – Крим, и се опита да превземе земите ни от Харкив до Одеса, т.е., да откъсне Украйна от излаз към Черно и Азовско море и да я унищожи като независима държава.
Планът със създаване на т.н.Новоросия, обаче, се провали, но пък сепаратисткият бунт в Донецк и Луганск успя. Вече четвърта година Кремъл с войниците си, с военна, финансова и политическа помощ подхранва самопровъзгласилите се в тези два града републики.
Затова, според украинските депутати, договорът от 1997 г. вече не е актуален, защото Украйна е станала обект на руската военна, икономическа, дипломатическа и информационна агресия. Де-факто в Източна Украйна има война – руско-украинска война. От 2014 г. досега жертвите на Украйна са над 10 хил. загинали и над 20 хил. ранени, а вътрешните бежанци са над 1,5 млн. Руските жертви са държавна тайна и са засекретени.
Международната общност остро осъжда руската агресия предимно чрез дипломатическа подкрепа на Украйна и въвеждане на икономически санкции против руските предприятия, банки и организации и конкретни лица.(УВести)