УБВісті виходять з червня 1998


УБВести излизат от юни 1998

СВЕТОВНОТО ДВИЖЕНИЕ НА УКРАИНСКИТЕ ПАТРИОТИ ПРИЗОВАВА НАТИСКЪТ ВЪРХУ КРЕМЪЛ ДА НЕ СПИРА
Русия насърчава радикалните настроения на национализма, популизма и расовата нетърпимост в Европа и САЩ

София 12 юни 2020.- Сдружението на украинските организации в България (СУОБ) «Мати Украйна» разпространи декларация, в която се присъединява към Световното движение на украинските патриоти и призовава натискът, особено икономически, върху Кремъл да не спира, докато Русия не се махне от украинските Донбас и Крим. Пред «УВести» лидерът на СУОБ Олена Коцева заяви, че тази декларация е изпратена и до българския президент Румен Радев, премиера Бойко Борисов и председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.
В декларацията четем:
«Вече седма година Украйна и украинците се борят с руската въоръжена агресия и хибридната война, водена от режима на Путин в Украйна и Европа, против европейските и евроатлантически ценности и демократичните общества по целия свят. Над 13 хил. души са ставали жертва на започнатата от Руската Федерация война в Украйна, сред тях са и 298 пътници от самолета MH17, свален от руските терористични сили в небето над Донбас.
Руската незаконна окупация на Крим и милитаризация на полуострова продължава, както продължават и репресиите  на окупационните власти против кримските татари и украинците, против тяхната идентичност.
Заради руската въоръжена агресия над 1,4 млн. бяха принудени да напуснат временно окупираните райони в Донецка и Луганска области и Крим и да се преселят във вътрешността на страната.
Стотици украински граждани са незаконно задържани с политически мотив в Крим и окупираните части на Донбас. Те са подложени на тежки психически и физически изтезания, държани са в ужасни условия, до тях не допускат международни правозащитни организации, включително и представители на Червения Кръст.
В зоната на бойните действия в Източна Украйна позициите на украинската армия всекидневно се обстрелват от контролираните от Русия въоръжени формирования и командировани от руската армия снайпери и инструктори, а наблюдателите на ОССЕ нямат достъп до окупираните територии. Сепаратистите обстрелват включително и цивилни сгради.
Русия не е изпълнила нито едно от  поетите от нея международни задължения по Минските споразумения, решенията от нормандския формат и резолюциите на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Кремъл игнорира Общото събрание на ООН, което с резолюциите си потвърждава суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна.
Агресивният режим на Путин не се отказва и от намеренията си да унищожи Европейския съюз и НАТО, да отслаби европейското и евроатлантическото единство и да подкопае доверието на западните общества към техните правителства.
За първи път след Втората световна война руските специални служби използваха химическо оръжие в Европа. Русия насърчава радикалните настроения на национализма, популизма и расовата нетърпимост на Стария континент и в САЩ. Това е недопустимо и коварно в условията на кризата, причинена от пандемията на COVID-19.
Сдружението «Мати Украйна» се присъединява към призива на Световното движение на украинските патриоти, както и към хиляди приятели на Украйна по света и  призовава държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС, лидерите на всички демокрации и общества да не намаляват политическия и икономически натиск върху Руската Федерация и да принудят агресора да спре войната. Обръщаме внимание, че е недопустима Кремъл да се намесва във вътрешните работи на суверенни държави (включително в демократични избори) и че той трябва да спазва международното право.
На 19 юни по време на видеоконференция на Европейския парламент лидерите на ЕС ще разглеждат решението за продължаване на секторните икономически санкции срещу Руската Федерация, тъй като руската агресия против Украйна продължава.
Призоваваме лидерите на Република България и ЕС да не се поддават на скритите, неоснователни и коварни опити на Кремъл да се спазари  и постигне  отслабване или премахване на международните санкции.
Призоваваме лидерите на Република България и ЕС да продължат да консолидират международните усилия с цел Руската Федерация да бъде заставена да спазва границите на суверенни държави и нормите на международното право», четем в обръщението.(УВести).