КАКВО ОЗНАЧАВА ДУМАТА "УКРАЙНА"

УБВісті виходять з червня 1998

УБВести излизат от юни 1998


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
ФЛЕШ-МОБ В СТОЛИЦА ПРОТИВ РУСКАТА «ЙОЛКА», В ПОДКРЕПА НА ПЛЕНЕНИТЕ УКРАИНСКИ МОРЯЦИ И ПРОТИВ РУСКАТА АГРЕСИЯ В УКРАЙНА
София, 23 декември 2018.- В София, на площад «Св.Неделя», украинската диаспора и българите – приятели на Украйна стихийно се събраха на флеш-моб, въодушевени от акцията на белорусите пред руското посолство в Минск и от недоволството в българския Фейсбук.
Мястото за протест в българската столица е избрано не случайно. Именно тук руското посолство реши от името на Москва и с позволение на градоначалството да установи елха, с която на българите им се честити Нова година, прескачайки през Рождество Христово. Но нали знаем, че именно тук, в храма «Св.Неделя», на 14 април 1925 г. местните комунистите, подстрекавани, ръководени и финансирани от болшевишката Русия и Коминтер, организират най-кървавия дотогава в света атентат – загиват 134 души, а около 500 са ранени, като част от тях по-късно умират от раните си.
«Това е кощунство – Русия да ни честити Нова година от това място»», - сподели пред «УВести» българската гражданка Олена Коцева – лидер на украинците у нас. На същото мнение е и Асен Генов – известен български блогер: «Да я беше сложили пред парк-хотел «Москва» или някъде в друга точка на София!»
В рамките на флеш-моба руската «елка» беше окичена с българско знаме и с украинската символика във вид корабчета. «По този начин ние протестираме против незаконното пленяване в Керченския пролив на 24-ма украински моряци,- продължи пани Олена. – И настояваме руските власти незабавно да ги освободят».
Това мнение споделя и капитан първи ранг Васил Данов: «Те са задържани в украинските териториални води в нарушение на всички норми на международното морско право. Ние сме с вас, момчета!»
Повечето от минувачите, които се снимаха пред елхата, подкрепяха украинската кауза и изразяваха недоволството си от решението на столичната община да разреши «червени петолъчки» да има до храма «Св.Неделя». Но се намериха и двама проруски настроени. Вероятно, един от тях е звъннал на «112» и 30 мин. след начало на акцията на площада се появи общинската полиция. Между тях и събралите се възникна геополитически спор «що е то русофилия и има ли тя място у нас?». Дойде и тежко въоръжена жандармерия.
Около 17:00, когато страстите поутихнаха, руската елха все още беше с украинските «корабчета», но плакатите вече бяха свалени от пъргавия старши лейтенант, който постоянно докладваше на началството си за ставащото на площада.(УВести)

Видеорепорнаж от проявата може да видите ТУК

Фоторепортаж на Васил Жукивский


Този гражданин се възмути от проявата и влезе в спор с един от симпатизантите на Украйна.