УБВісті виходять з червня 1998

УБВести излизат от юни 1998

СОФИЯ: «ЗАПАЛИ СВЕЩ» - АКЦИЯ В ПАМЕТ НА ЖЕРТВИТЕ НА ГОЛОДОМОР
София, 24 ноември 2018.- Днес в столицата на площад «Св.Неделя» пред църквата «Св.Неделя» украинската диаспора проведе акция «Запали свещ» в памет жертвите на Голодомор в Украйна през 1932-1933 гг. Тя е част от международната проява, организирана на днешния ден от Световния конгрес на украинците във всички страни по света, където има негови членове.
Освен активът на диаспората, на пл.«Св.Неделя» паметта на невинно убиенните почетоха украинските дипломати, представителите на Атлантическия съвет в България, проукраински настроените българи.
За ужасите на Голодомор – изкуствен глад, организиран от сталинския режим и отнел живота на 7 млн. украински селяни, на присъстващите разказа Олена Коцева – лидер на дружеството «Мати Украйна». «Тогава, през 1932-1933 гг., зърното в Украйна е имало, но то тотално се е изземвало, за да се продава в чужбина и със спечелената валута да се прави индустриализацията», - сподели тя. Тогава в градовете нямало глад, гладът е засегнал предимно украинското село – носител на украинския език, традиции и стремеж към воля. Преди това, обаче, през 1928 г., Кремъл е успял да смачка цвета на родната ни интелигенция.
«Моят спомен от детството е постоянно усещане за глад, - сподели пред «УВести» Валентина Драгулева, която живее в София вече 60 г. – За първи път в живота си се наядох с хляб в България, тук за първи път видях и що е то шоколад, а бях вече млада жена».
«Много страни признават Голодомор като  геноцид, - твърди Васил Данов от Атлантическия съвет. – Но България, за съжаление, не е сред тях. И при тази власт това едва ли ще стане».
Проявата на пл.«Св.Неделя» продължи един час и премина под зорко око на органите на реда.(УВести)

Видеорепортаж от проявата - ТУК

Фоторепортаж на Васил Жукивский