Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
  
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

  

 

 

 

 УКРАИНСКИ ПРОТЕСТ ПРЕД РУСКОТО ПОСОЛСТВО
"Терористи", "Хунта", "Путин – хуйло", "Свобода за Надя Савченко" – скандираха протестиращите

София, 26 януари 2015.- Днес в 17:30 с разрешение на общината пред руското посолство се състоя протест. Акцията беше организирана от дружеството "Мати - Украйна" и българските приятели на Украйна и премина под надслов "Свобода за Надя Савченко!"
"Терористи", "Хунта", "Путин – хуйло", "Фашисти – рашисти", "Путин, Хага те чака" скандираха протестиращите, които бяха над 30 души.
Пред "УБВести" Надия Бойко – активист на "Мати – Украйна", заяви, че Савченко е депутат във Върховната Рада и е член на украинската делегация в ПАСЕ. "Тя има международен имунитет и Москва трябва да я освободи", - убедена е пани Надия.
"Путин не е случил с врага, - сподели дисидентът Николай Колев-Босия, който също беше сред протестиращите. – Украинците няма да се предадат. А на руския президент бих посъветвал да учи китайски – ще има нужда от него!"
Надя Савченко е старши лейтенант, украински военен летец, през лятото м.г. пленена от сепаратистите и закарана в московския зандан. Кремъл я обвинява в това, че е причастна към гибелта на руски журналисти в Донбас. Обвиненията са скалъпени, твърдят адвокатите на украинката. По-скоро Москва иска да използва случая "Савченко" като разменна монета при отслабване на икономическите санкции, наложени от света против Русия заради войната в Източна Украйна. Надия Савченко гладува от средата на декември, отслабна с 15 кг и има опасност за живота й.
Днес акциите в подкрепа на смелата украинка е имало в много градове по света – там, където има посолства на Русия.(УБВести)

Видеото от протеста в София може да се види ТУК

Фоторепортаж на Васил Жукивский

Надия Бойко - един от организаторите на протеста и активист в "Мати - Украйна".


"Докато слънце свети, докато вода тече, надежда има..."


"Вън от Украйна, руски агресор!"


"Свободата не може да бъде спряна"
Николай Колев-Босия, дисидент: "Путин не е случил с врага. Да учи китайски"


Олена Коцева (отляво) - лидер на украинците в България.

"СВОБОДА ЗА НАДЯ САВЧЕНКО!"
За това днес ще настояват всички украинци и техните приятели в София и по света пред посолствата на Русия

София, 26 януари 2015.- Днес украинците в Украйна, украинската диаспора и нейните приятели по света организират протестна акция в подкрепа на Надия Савченко – украински летец, преди 7 месеца пленена от сепаратистите и незаконно закарана в Русия.
В момента Савченко е следствена и лежи в един от занданите в Москва. На 15 октомври 2014 г. Басманният съд в руската столица реши украинката да остане зад решетките до 13 февруари т.г. Тогава ще я съдят по скалъпено обвинение като "наводчица" (коректировчик на артилеристите, по чиято вина уж са загинали руски журналисти), според думите на руския президент. На 15 декември тя обяви гладна стачка и досега отслабна с 15 кг. Съдът отхвърля доводите на адвокатите за невиновността на Надя.
Надия Савченко е депутат във Върховната Рада от партията на Юлия Тимошенко "Баткивщина" ("Отечество"). Тя е и член на украинската делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) и върху нея се разпространява международния имунитет. Само това основание е достатъчно украинката да бъде освободена.
Надия Савченко е родена през 1981 г. в Киев. Завършва Харковския университет на въздушните сили. Учи за щурман на прифронтови бомбардировач Су-25, но е назначена за щурман-оператор на хеликоптер Ми-24, служи в 16-та авиационна бригада на Въоръжените сили на Украйна. Старши лейтенант е. Има 170 часа нальот и 45 парашутни скока. Половин година е била на мисия в Ирак. През лятото на 2014 г. подава молба за напускане на армията и става доброволец в батальон "Айдар" на Източния фронт. Пленена е на 18 юни м.г., когато изнася от бойното поле ранения си другар.
Днес, понеделник, 26 януари 2015 г., пред посолството на Русия в София украинците и техните български приятели ще протестират и ще призовават руските власти да освободят смелата украинка.(УБВести) 

 

   


УКРАЇНСЬКА ГРОМАДА В БОЛГАРІЇ>>>

УКРАИНСКА ДИАСПОРА В БЪЛГАРИЯ
>>>

ТАРАС
ШЕВЧЕНКО В СОФIЇ