Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко)

КАКВО ОЗНАЧАВА ДУМАТА "УКРАЙНА"

ЛАСКАВО ПРОСИМО!

УБВісті виходять з червня 1998

УБВести излизат от юни 1998


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
УЧАСТНИЦИТЕ В МЕЖДУНАРОДНИЯ ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ ДЕФИЛИРАХА ПО "ВИТОША"
София, 24 юли 2017.- Преди три дни  в столицата беше открит XXI Международен фолклорен фестивал "Витоша". Организаторът е столичната община. В него участват танцови колективи общо от 16 държави - Украйна, Сингапур, Босна и Херцеговина, Чили, Бразилия, Аржентина, Албания, Грузия, Латвия, Словакия, Индонезия, о.Гуам, Индия, Китай и др.
В петък, 21 юли, всички участници дефилираха по столичния булевард "Витоша" и под бурни овации на столичани поеха към Павлово, където изнесоха концерт на открито (площад "Знаме на мира" - кръгово движение в квартала). Проявите бяха и в събота и в неделя от 19:30.
Като гости във фестивала участваха танцовия състав "София-6" от България и "Горицвит" от Украйна - ансамбъл към Лвивския национален медицински университет "Данило Галицкий". Между другото, "Горицвит" е за втори път в София. През юли 2011 г. той зарадва софиянците, събрали се пред НДК, с "Гопак"  и други искрометни украински танци. Пред "УБВести" Мария Колобич – ръководител на групата, сподели, че тази година докара в София 16 двойки. "Много сме доволни, че отново ни поканиха. Организацията е добра, всичко е наред, хората ни се радват и ни подкрепят", - каза тя. Ръководителят на ансамбъла е Зенон Колобич – народен артист на Украйна.
Всички участници се постараха най-добре да представят своята култура и традиции. И зрителите имаха възможност да се запознаят със самобитността на Аржентина и Чили, Китай и остров Гуам, на Украйна и Грузия, Босна и Латвия, Словакия и Индия. Но, като че ли, най-много аплодисменти получиха представителите на Грузия, Босна и Украйна, ако не броим домакините, в частност, ансамбъл за народни танци "София-6".(УБВести)

Видеорепортаж от откриването и концерт №1 - ТУК
Видеорепортаж от концерт №2 - ТУК
Видеорепортаж от концерт №3 - ТУК
Видеорепортаж от участието на Грузия - ТУК


Фоторепортаж на Васил Жукивский