Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
  
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

  

 

 

 

 МАЙДАН – "ПО-СИЛНО ОТ ОРЪЖИЕТО"
София, 18 февруари 2015.- Днес в София в кино "Одеон" беше показан документален филм "По-силно от оръжието" – един филм за Майдан, протест в Украйна, започнал през ноември 2013 г. и завършил в края на февруари 2014 г. Това е един филм за нежелание на повечето от украинците да се върнат в руската империя, възраждана от Путин. Филмът показва героизма и саможертвата на хората, които искат да се наричат европейци. По време на Майдана бяха убити 103 души. Едва сега разбираме, че това е дело на руски снайперисти, поканени от тогавашния президент Виктор Янукович.
"По-силно от оръжието" е един филм за достойнство, за свобода, един филм против корупция и предателство на държавно ниво.
Филмът е заснет от киевското творческо обединение "Вавилон-13" и в София беше представен от Оксана Судомир. Българската столица е един от градовете в Европа, където "По-силно от оръжието" вече е показан или ще бъде показан. "Той е добре посрещат в Швеция, Полша, Македония, Германия, Англия, Румъния и други страни", - сподели пред зрителите пани Оксана.
"Виждате, че във филма героите говорят както на украински, така и на руски език, - каза емоционално посланикът на Украйна Микола Балтажи.- А това означава, че Кремъл умишлено раздухва темата за езика в Украйна, тези хора нямат нужда от защита от Путин, и това, което прави Русия в Източна Украйна – през ХХІ век да използва танкове и ракетни системи, за да ни върне в империята, е недопустимо!"
Презентацията на "По-силно от оръжието" събра пълна зала. Организаторът на прожекцията е електронното издание "Украйна днес", издавано в София от украинския българин Вячеслав Будников. Пред "УБВести" той заяви, че в момента се води, освен война чисто физическа, война и информационна. "С този филм ние искахме да покажем на българите една друга гледна точка, че Майданът не е държавен преврат, а революция на достойнството, стремеж на един народ да бъде част от цивилизована и демократична Европа".
На 19 февруари "По-силно от оръжието" ще бъде показан и в Нов български университет.
След края на прожекцията, която беше с вход свободен, хората дариха пари за организацията на презентацията и за изпращане на поредна хуманитарна пратка за Източния фронт.(УБВести)

Видеото от презентацията може да се види ТУК

Фоторепортаж на Васил Жукивский


Зала на кино "Одеон".

Официални лица.


Оксана Судомир - представя филма на ТВ "Вавилон-13"


Вячеслав Будников - електронно издание "Украйна днес", организатор на презентацията на филма.


В залата имаше много млади хора...


Интервю за "Капитал".

"Подкрепи "Украйна днес" - една независима медия!
 

 

   


УКРАЇНСЬКА ГРОМАДА В БОЛГАРІЇ>>>

УКРАИНСКА ДИАСПОРА В БЪЛГАРИЯ
>>>

ТАРАС
ШЕВЧЕНКО В СОФIЇ