Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
  
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

  

 

 

 

 В СТОЛИЦАТА СЕ ОТРИ ИЗЛОЖБАТА "ЕДНА ГОДИНА ЕВРОМАЙДАН"
София, 17 декември 2014.- Вчера в Клуба на фоторепортера в столицата (подлез до бившия Партиен дом) беше открита фотоизложба "Една година Евромайдан". Авторите са българските фотографи Тихомира Методиева от "Булфото" и Сергей Антонов от електронното издание "OffNews".
Преди една година, когато в Киев започнаха протести против корумпирания и авторитарен режим на Виктор Янукович, Тихомира и Сергей бяха едни от първите чуждестранни фоторепортери, пристигнали в украинската столица. За да видят с очите си, както става там. И не само видяха, но и успяха тогава да донесат тази драма до българския читател и зрител. А вчера - една година по-късно, те ни върнаха отново на Майдана.
Чрез изложените в клуба 36 фотоси авторите се обръщат към посетителите със следните думи: "… Ние не претендираме за изчерпателност. Организираме ви простичка разходка из Майдана през нашите очи. Срещаме ви с хората, чиито погледи не можем да забравим. Ще се опитаме да ви разкажем. И за "афганците", и за студентите, и за запорожките казаци, и за политическите партии, и за пианистите-екстремисти, и за звената по самоотбрана, и за библиотеката на Майдана. За Олексий Коновалов, който по-късно загина в Луганск, но чиято е култовата реплика: "Като видях как "Беркут" бият децата, рязко станах националист". Разбира се, няма как всичко да покажем със снимки. Не сме в състояние да пресъздадем топлината на горещия чай, която стопля гърлото, спуска се през гърдите и разтуптява по-силно сърцето ти, за да продължиш разходката в студената нощ. Не сме в състояние да покажем мириса на изгоряла гума, аромата на горящите цепеници във варелите. Вкусът на споделен черен хляб със сланинка, препечен на варела върху парче фолио. Не можем да опишем солидарността, вярата, силните приятелства. Химнът, който звучи навсякъде. И гръмкото "Україна понад усе!" "Слава Україні! Героям слава!"
"УБВести" няма какво да добавят към тези думи. Само ще ви напомним, че изложбата ще продължи до средата на януари. Заповядайте!(УБВести)

Видеорепортажът от събитието може да се види ТУК

Фоторепортаж на Васил Жукивский

Клуб на фоторепортера - в подлеза до бившия Партиен дом. Изложбата "Една година Евромайдан" ще продължи до средата на януари 2015 г.


Тихомира Методиева е наградена от Сдружението на украинските организации в България "Мати-Украйна" с грамота и...

... бутилка оригинална украинска водка (горілка) "Бандерівська". Тя три пъти посети Майдана.

Сергей Антонов: "Не съм много по приказки. Моята работа е да снимам. Но бях впечатлен от саможертвата на украинския Майдан".Той също е награден от "Мати-Украйна" с грамота и "горілка".

Украинката Надя Бойко (в центъра), която сега живее в София, преди една година е била на Майдана и е помагала като волунтиер. Разказът й беше много вълнуващ.


Посланикът на Украйна Микола Балтажи също уважи изложбата. Там той се видя с Румен Методиев - баща на Тихомира, с когото се познават от началото на 90-те.

За Майдан разказват 36 цветни фотоса. "Ние не претендираме за изчерпателност. Организираме ви простичка разходка из Майдана през нашите очи. Срещаме ви с хората, чиито погледи не можем да забравим", - казват авторите.