УБВісті виходять з червня 1998


УБВести излизат от юни 1998

ЕНТЪНИ БЛИНКЕН: ВРАТАТА НА НАТО ЗА УКРАЙНА Е ОТВОРЕНА
Според САЩ, за страната ни има две заплахи – корупция и руска агресия

Киев, 07 май 2021.- Вчера с еднодневна визита Киев посети държавният секретар на САЩ Ентъни Блинкен. Той се срещна з лидери на парламентарните групи, включително с Петро Порошенко, с бизнеса и гражданските сдружения, с предстоятеля на Православната църква на Украйна Епифаний. След разговора с президента Володимир Зеленский двамата дадоха пресконференция.
Докато пан Блинкен изчерпателно е отговарял на поставените му въпроси, Зеленский е увъртал и, например, въпросът на БиБиСи за смяната на ръководството на «Нафтогаз» е останал без отговор.
Ето, накратко, на първо четене, и резултатът от преговорите:
1. САЩ безусловно подкрепят Украйна във войната с Русия, което е ясен сигнал и червена линия за Кремъл;
2. САЩ реално оценяват заплахата от страна на Русия. Според Вашингтон, няма основания да се отпускаме, защото ескалацията не е свършила;
3. САЩ ще разгледат молбата на официален Киев за някои въоръжения, например, системи за ПВО «Пейтриът» и антиснайперски комплекси;
4. Вратите на НАТО за Украйна са отворени, стига Киев да покрива определени стандарти;
5. Срещата с президента на САЩ Джо Байден ще има, но все още не се знае, кога.
Обаче Блинкен дойде в Киев не само да каже или да потвърди горното. Той посочи, какво не харесва при нас и върху какво трябва да поработим:
1. Реформи, борба с корупция и олигархия, ясни позиции относно корпоративно управление на държавни фирми;
2. Засилване и координиране на натиска върху Западна Европа за «Северен поток-2»;
3. Само когато ще се види прогрес по първата позиция Киев може да разчита да получи статут на стратегически партньор на САЩ извън НАТО и пътна карта за членство в алианса;
4. Да възстановим сътрудничество с МВФ, което ще даде добър сигнал за чуждестранни инвеститори;
5. Като посети Алея на Героите от Майдана, Блинкен даде да се разбере, че не може да се толерират проруските сили, а участниците в Революцията да бъдат преследвани по измислени основания.
Вероятно, скоро ще изтече информация и за това, за какво Блинкен и Зеленский са говорили насаме. Например, стана ли дума за преговори между Андрий Ермак – човек, който е най-приближен до Зеленский и за когото се говори, че е агент на Кремъл, и Руди Джулиани – бивш кмет на Ню-Йорк и доверен човек на Доналд Тръмп. Както е известно, бившият президент на САЩ е положил неимоверни усилия да омаскари Джо Байден, използвайки уж «мръсни» контактите на сина на последния с украинския бизнес.(УВести)