КАКВО ОЗНАЧАВА ДУМАТА "УКРАЙНА"

УБВісті виходять з червня 1998

УБВести излизат от юни 1998


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
УКРАИНСКИ ПОЛИТОЛОГ ПРЕДСТАВИ В «ЯЙЦЕТО» ДВЕ КНИГИ ЗА ХИБРИДНА ВОЙНА НА РУСИЯ
София, 21 ноември 2017.- Известният украински политолог Евген Магда представи в «Яйцето» на Софийския университет «Св.Климент Охридски» две свои книги - «Хибридна война» и «Хибридна агресия на Русия: поуки за Европа».

Срещата с българската общественост беше организира от Атлантическия съвет на България. Апропо: утре доцент Магда ще изнесе лекция на тази тема по време на научната конференция в Нова конферентна зала в СУ (откриването е в 10:00 ч.).
Най-напред пан Евген запозна присъстващите с основните инструменти на хибридната война, които Кремъл изпробва не само в Украйна, но в страните от ЕС и даже САЩ. «Една хибридна война е война без правила – привидно не се нарушава международно право, но последиците не са по-малко страшни, - смята Евген Магда. – Какво имаме в Украйна? Ние загубихме 7% от територията си, няколко милиона напуснаха родните си места, над 10 хил. жертви. И това при положение, че де-юре войната не е обявена и Русия твърди, че тя няма нищо общо със ставащото в Донбас».

За да постигне целите си в Украйна – не да я превземе, а да я подчини политически, икономически, културно и информационно, Кремъл, според политолога, е започнал да действа още през 2005 г., т.е., след Оранжевата революция, когато нейният претендент Виктор Янукович е загубил президентската надпревара. Но през 2014 г. Москва не е отчело едно – че украинците ще се съпротивляват. ?В момента сме оцелели, оттук-нататък трябва да победим! - категоричен е Евген Магда.
Политологът отговори и на многобройните въпроси на присъстващите.(УВести)