УБВісті виходять з червня 1998


УБВести излизат от юни 1998

УКРАИНСКИ «НАФТОГАЗ» И РУСКИ «ГАЗПРОМ» НАЙ-СЕТНЕ СКЛЮЧИХА ДОГОВОР
Страните не се разбраха за активите на «Нафтогаз» в анексирания Крим
Киев, 31 декември 2019.- Вчера Украйна и Русия чрез своите компании «Нафтогаз» и «Газпром» сключиха договор за транзит на природния газ за Европа. Преговорите при посредничество на ЕС продължиха няколко дни. В крайна сметка снощи страните стигнаха до подписване на пакет от документи.
Първо. Договорът за транзит е за пет години, като през 2020 г. Русия се задължава да транспортира през Украйна 65 млрд. куб. м, а през следващите четири години – по 40 млрд. куб. м (капацитетът на украинската тръба е 120 млрд. куб. м годишно). В договора има клауза «транзитирай или плащай», която задължава и двете страни да бъдат изрядни. Очаква се от транзита Киев да получи $7 млрд. Също така, съгласно този документ, Русия трябва да изплати на Украйна $2,9 млрд., присъдени от Стокхолмския арбитраж («Нафтогаз» вече е получил тези пари).
Второ. Страните отзовават своите искове и заявяват, че оттук-нататък  нямат претенции една към друга. Искът на Украйна е бил за $12 млрд., а на Русия – за $50 млрд. Експертите твърдят, че аргументите на «Нафтогаз» бяха били по-солидни и вероятността украинците да спечелят е беше по-голяма, но Киев предпочете да не рискува и за пет години да получи споменатите $7 млрд., отколкото да чака края на делото в Стокхолм и след пет-седем години да вземе (или да не вземе) $12 млрд. Също така страните се задължават в бъдеще да нямат взаимни претенции по договора от 2009 г., подписан след т.н. «газова война».
Трето. Страните сключиха помирително споразумение по иска на Украйна против «Газпром» за нарушаване на антимонополното законодателство на страната (става дума за $7,4 млрд.). Така Киев освобождава сметките и имуществото на руския монополист от международен запор.
Четвърто. Страните не се разбраха за украинските активи на «Нафтогаз» в анексирания Крим. Украйна ще продължи да съди Русия за тях.
От 2015 г. Украйна не внася природния газ от Русия. «Нафтогаз» го купува в Европа и внася чрез три интерконектора (с Унгария, Словакия и Полша). Вчера във Виена от «Газпром» заявиха, че имат интерес Украйна да купува «синьото гориво» директно от Русия. Но по тази точка никакви документи не се подписваха.
В Украйна са благодарни на Дания, която с половин година е забавила изграждането на «Северен поток-2», с което сериозно е подсилила украинските преговорни позиции. Същото се отнася и към САЩ, де-факто чрез обявените санкции за известно време спрели реализирането на този проект.
От «Нафтогаз» заявиха, че договорите с «Газпром» са сключени изключително по европейски правила, което е много важно за Киев. Същевременно в Москва мъгляво смятат, че «това пакетно споразумение възстановява баланс на интересите на двете страни».
Украйна годишно консумира около 50 млрд. куб. м природен газ, като собственото й производство възлиза на 19-20 млрд. куб. м. Капацитетът на украинските газохранилища е над 30 млрд. куб. м. В момента Украйна съхранява в тях 17 млрд., което е напълно достатъчно страната спокойно да презимува.(УВести)