УБВісті виходять з червня 1998


УБВести излизат от юни 1998

ПОСОЛСТВОТО НА УКРАЙНА ИСКА ОТ БНР ПРАВО НА ОТГОВОР
От «АБВ» като контрабандисти са влезли в украинския Крим, анексиран от Москва преди шест години

София, 08 юли 2020.- Посолството на Украйна дипломатично, но остро в писмото си до БНР протестира против излъчения в програмата на радиото «12+3» репортаж на русофила Петър Волгин за посещението на партията «АБВ» в Крим.
Водещият (Волгин) не споменава «анексиране» или «окупация» както международно е прието да се назовават незаконните действия на Русия спрямо украинския полуостров, а самото предаване съдържа субективни коментари на функционерите от «АБВ» и представлява опит за тенденциозно внушение относно «завръщането на Крим в Русия», като по този начин българската аудитория се дезинформира, четем в протеста.
Известно е, че да се посещава Крим без разрешение на официален Киев е незаконно, защото се нарушава както украинското законодателство, така и международното право. С други думи, групата на партията на Георги Първанов е пресякла границата на Украйна по контрабандитски начин.
В посолството са категорични, че репортажът на Волгин подкопава авторитета на БНР и не зачита официалната позиция на България, ЕС, НАТО и цялата международна общност, а тя е ясно – осъждане на агресивната политика на Кремъл спрямо Украйна, и именно тези действия на Москва са довели до санкциите против Русия през 2014 г.
Украинското посолство, като се позовава на съответния член на закона за радиото и телевизията, настоява да му бъде дадено право на отговор.
Според «УВести», очевидно е, че «АБВ» е посетила Крим на аванта, т.е., за сметка на «организатора», сиреч, Кремъл, който финансира, субсидира, подкупва, дарява, прегръща, обгрижва кого ли не, само и само да придаде международна легитимност на полуострова и светът да признае анексията му. Да, ама не! В отговор ЕС, например, удължи руските санкции още с половин година.(УВести)