УБВісті виходять з червня 1998


УБВести излизат от юни 1998

УКРАИНСКИТЕ ДИПЛОМАТИ ПОЛОЖИХА ЦВЕТЯ НА ГРОБА НА МИХАЙЛО ДРАГОМАНОВ
София, 19 юни 2020.- Украинските дипломати начело с посланика Виталий Москаленко посетиха Централните софийски гробища и положиха цветя на гроба на Михайло Драгоманов. Тези дни се навършват 125 години от смъртта му.
Драгоманов е украински историк, учен и обществен деец. В София той пристига през 1889 г., за да преподава най-новата история в първото висше учебно заведение в България – Висш педагогически курс (школа), по-късно прераснал в Софийски университет. Впрочем, авторитетът на украинеца е бил толкова голям, че тогавашният просветен министър Георги Живков предлага Драгоманов да стане ректор на този вуз, но получава отказ. Според украинския учен, на този пост трябва да бъде избран българин.
В столицата Драгоманов е живял в една скромна къща (тя не се е запазила до наши дни) в двора на сграда на ул.«Денкоглу», №40 (вж. снимките долу). Именно върху тази сграда през декември 1996 г. тържествено е била сложена паметна плоча в чест на великия учен. Но преди три години и сградата е била разрушена, а плочата безследно изчезнала. Сега на това място се изгражда хотел.
Украинците в столицата за първи път почитат паметта на Михайло Драгоманов през 1919 г., когато Царство България установява дипломатически отношения с Украинската Народна Република (1918-1920 гг.) и в София се открива посолството на УНР. През 1995 г. по случай 100 г. от смъртта на Драгоманов  посолството на отново независима Украйна възстановява тази традиция и оттогава до днес украинските дипломати и украинската диаспора тук редовно посещават гроба както на Драгоманов, така  и Михайло Парашчук (погребан редом) – още един велик украинец – скулптор, много допринесъл за архитектурната украса на най-видните сгради както в столицата, така и в провинцията.(УВести)
Украинските дипломати и диаспората се грижат за гроба на Михайло Драгоманов в столицата.


Още като млад учен (през 80-те години на ХХ в.) Виталий Москаленко защитава дисертация за Михайло Драгоманов и украинско-българските културни връзки през втората половина на ХIХ в. През 1995 г. той е първи секретар в посолството на Украйна в София, а днес е Извънреден и Пълномощен посланик на Украйна в Република България.

Още по темата:

ПРЕДИ 110 ГОДИНИ В СОФИЯ ПОЧИНА НА МИХАЙЛО ДРАГОМАНОВ>>>


1932 г., Централни софийски гробища. Препогребване на Михайло Драгоманов.


1932 г., Централни софийски гробища. Препогребване на Михайло Драгоманов. Почитта си към великия украинец отдават: (отляво-надясно) Михайло Паращук – член на Украинско-българското дружество, активист на дружеството «Украинска громада»; Олександр Шулгин – министър на външните работи на УНР в емиграция; Лидия Драгоманова-Шишманова – дъщеря на Драгоманов и съпруга на проф.Иван Шишманов; Димитър Шишманов – внук на Драгоманов, син на Лидия и Иван Шишманови, разстрелян от т.н. народен съд през 1945 г.; съпруга на Димитър Шишманов; проф.Михаил Арнаудов – председател на Украинско-българското дружество, бъдещ ректор на Софийския университет, със съпругата си.


2016 г., София, ул.«Денкоглу», №40. В двора на тази сграда е имало къща, в която е живеел Михайло Драгоманов. До вратата се вижда паметна плоча (вж. долу) в чест на великия учен.


Тази паметна плоча върху сградата на ул.«Денкоглу», №40 е поставена през декември 1996 г. по време на Дните на Украйна в България.


2017 г. София, ул.«Денкоглу», №40. Сградата е разрушена, а паметната плоча в чест на Михайло Драгоманов безследно е изчезнала.