УБВісті виходять з червня 1998


УБВести излизат от юни 1998

В СОФИЯ ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ЖЕРТВИТЕ НА ГОЛОДОМОР
София, 22 ноември 2019.- В столичната църква Св.Неделя украинската общност, българите – приятели на Украйна, украинските дипломати и дипломатите от братските ни страни почетоха паметта на жертвите на Голодомор. Приема се, че гладът, изкуствено създаден от Москва и болшевишкия режим през 1932-1933 гг., е отнел живота на 7 млн. украински селяни. Целта на Кремъл е била, изземвайки и изнасяйки зърно в чужбина, да изнамери средства за индустриализация на СССР и същевременно да пребори украинското национално-освободително движение.
Панихидата беше отслужена от отец Кирил. «Страшно е, когато човекът заспива гладен, но още по-страшно е, когато си отива от глад», - каза той.
Към събралите се обърна и посланикът на Украйна Виталий Москаленко, който благодари на всички, дошли в храма. «Тази трагедия не трябва да се забравя, за да не се повтори», - сподели амбасадорът.

Традиционно всяка четвърта събота на ноември украинците по цял свят почитат паметта на жертвите на Голодомор. На този ден в храмовете се отслужва панихида, а вечерта в 16:00 хората запалват една свещ – акцията така и се казва - «Запали свічку».
В Украйна Голодомор се признава за геноцид на украинския народ. Като такъв той е признат от следните страни – Австралия, Ватикана, Грузия, Еквадор, Естония, Канада, Колумбия, Латвия, Литва, Мексико, Парагвай, Перу, Полша, Унгария, Португалия, САЩ и др., а ПАСЕ и Европарламентът гласуват документ, според който Голодомор е престъпление против човечеството. Общото събрание на ООН приема декларация, в която се подчертава, че Голодомор е трагедия на украинския народ.
Русия не смята Голодомор за геноцид, въпреки че той е насочен спрямо една конкретна социална група хора - украински селяни. България също е сред тях онези страни, които се въздържат да заемат позиция по въпроса. Израел, въпреки Холокоста, дипломатично спазва учудващо мълчание. А Бундестагът тази есен, след разгорещено обсъждане, отложи разглеждане на съответната декларация с мотив «да не дразни Русия».
Над 82% от украинците смятат, че Голодомор е геноцид на украинския народ. През 2011 г. те са били 58%.(УВести)

Видеорепортаж от проявата може да се види ТУК