УБВісті виходять з червня 1998


УБВести излизат от юни 1998

УКРАИНСКО ПОСОЛСТВО: НЯКОИ В БЪЛГАРИЯ ИЗКРИВЯВАТ ИСТОРИЧЕСКИ ФАКТИ ЗА УКРАЙНА
«Референдум» в Автономната република Крим на 16 март 2014 г. не бе «волеизявление на гражданите», а военна специална операция на Русия
София, 09 юли 2019.- Напоследък в някои български издания все по-често се срещат публикации с откровено антиукраинско съдържание и с тенденциозно изкривяване на историческите факти, с цел да бъде оправдавана въоръжената агресия на Руската Федерация  против Украинската държава.
Посолството на Украйна в Република България се обръща към уважаваните български медии с призив да прилагат премерени подходи в информационната си политика при отразяване на руската агресия против Украйна и на окупацията на украинския Крим. Тъй като някои журналисти се опитват да ретранслират фалшиви новини и ключови тези на руската пропаганда, смятаме за необходимо да подчертаем следното:
- Автономна република Крим не е била „подарена“ на Украйна. Прехвърлянето на «Кримската област от РСФСР в УССР» е осъществено на 19 февруари 1954 г. Основната причина за такова решение е необходимостта от икономическо възстановяване на Крим след неуспешната сталинска политика и депортирането на кримските татари през 1944 година от Крим в Сибир. Отделно трябва да се подчертае, че жертвите на сталинския терор през 1944 година в Крим са станали хиляди етнически българи. Обосновката за приемането на такъв Указ бе формулирана като „териториалната гравитация на Кримската област към Украинската ССР, общата икономика и тесни стопански и културни връзки между Кримската област и Украинската ССР“. Украйна е превърнала разрушен от световната война, депортации и лошо управление на новите колонизатори Крим в процъфтяващ туристически регион.
- т.н. «референдум» в Автономна република Крим на 16 март 2014 г. не бе «волеизявление на гражданите», а военна специална операция, планирана предварително. Потвърждение за това е учредяването на руски медал «За освобождението на Крим» от 20 февруари 2014 г.
- от началото на въоръжената агресия против Украйна през март 2014 година Руската федерация е нарушила 407 международни двустранни договора и 80 международни многостранни договора и преди всичко това Устава на ООН.
- в подкрепа на държавния суверенитет и териториалната цялост на Украйна е приета Резолюция на Общото събрание на ООН «Териториална цялост на Украйна» (A/Res/68/262) от 27 март 2014 г.
- бруталното нарушаване на международните норми, систематичните нарушения на правата на човека, дискриминацията на кримските татари и етнически украинци в окупирания Крим са осъдени от Общото събрание на ООН с приемането на резолюциите «Положението с правата на човека в Автономна република Крим и град Севастопол (Украйна)» от 19 декември 2016 година, и «Положението с правата на човека в Автономна република Крим и гр.Севастопол (Украйна)» от 19 декември 2017 година, и «Положението с правата на човека в Автономна република Крим и гр.Севастопол (Украйна)» от 22 декември 2018 година.
- през декември 2018 година канцеларията на Прокурора на Международния съд в Хага квалифицира въоръжената агресия на Руската федерация като «международен въоръжен конфликт между Украйна и Руската федерация, който възникна не по-късно от 26 февруари 2014 година». До ситуацията в Крим остава прилагано право на международните въоръжени конфликти и след 18 март 2014 г., защото в Крим и Севастопол всъщност е запазено състояние на окупация.
- Украйна има международно признати държавни граници, а също така е една от страните-основатели на ООН, като от 1945 година УССР е представена в ООН отделно от СССР.
- в Украйна няма дискриминация на «рускоезични» граждани. Приетият Закон за държавния език през април 2019 г. не дискриминира езиците на националните малцинства и чуждите езици на територията на Украйна. В същото време задачата на Закона е да премахне остатъците от дискриминационния подход към украинския език, който е ехо от епохата на Руската империя и СССР. Защото украинският език по време на Руската империя и СССР е бил забраняван многократно.
По-конкретно за езика: Най-показателен е указът на Екатерина II за забраната да се преподава на украински език в Киево-Могилянската академия (1763 г.); Валуевският циркуляр за забрана да се дава цензурно разрешително за отпечатване на украинскоезичната духовна и популярна образователна литература (1863 г.); Емският указ на Александър II за забрана на печата и внос от чужбина на всякакъв вид украинска литература, както и забрана на украински сценични изпълнения и отпечатване на украински текстове под ноти, т.е. народни песни (1876 г.); забраната от Александър III на украинските театрални постановки във всички малоруски губернии (1884 г.); указът на Александър III за забрана на употребата на украински език в официалните институции и кръщението с украински имена (1888 г.); забраната за превод на книги от руски на украински език (1892 г.); постановлението на СНК на СССР и ЦК на ВКП (б) «За задължително изучаване на руски език в училищата на националните републики и области» (1938 г.); постановлението на ЦК на КПСС и на Министерския съвет на СССР «За мерки относно по-нататъшното усъвършенстване на изучаването и преподаването на руския език в съюзните републики» (1978 г.).
Посолството на Украйна в България би искало да подчертае благодарността на украинския народ към Република България за последователната подкрепа на държавния суверенитет и териториалната цялост на Украинската държава, непризнаването и осъждането на престъпната руска окупация на Автономна република Крим, както и отделни райони на Донецка и Луганска област, четем в декларацията на посолството на Украйна в България.(УВести)

КРАТКА ИСТОРИЯ НА КРИМ

ПРИВЕТСТВИЕ НА ПОСОЛСТВОТО НА УКРАЙНА ПО СЛУЧАЙ 24 МАЙ

УКРАИНСКИЯТ ЕЗИК

МАЛКО ПОДРОБНОСТИ ЗА УКРАИНСКИ ЕЗИК