УБВісті виходять з червня 1998

УБВести излизат от юни 1998

ПРИВЕТСТВИЕ НА ПОСОЛСТВОТО НА УКРАЙНА ПО СЛУЧАЙ 24 МАЙ
София, 23 май 2019.- Светото Евангелие гласи: «В началото бе Словото, и Словото бе у Бога, и Словото бе Бог».
Първото писмено Слово на територията на Киевска Рус-Украйна е българско. Кирилицата е дошла при нас с богослужебните книги на старобългарски след официалното приемане на християнството през 988 година.
Днес ние, украинците, заедно с нашите български братя с голяма радост и дълбоко уважение празнуваме Деня на славянската писменост, българската наука и просвета.
Кирил и Методий стават «първоносителите» на славянската азбука и в същото време на славянската писменост и на високата култура.

Благодарение на солунските братя, българите, а след тях и други славяни, първи сред европейските народи получават правото да говорят с Господ на родния си език. Както е казал Иван Вазов, «…че и ний (българите) сме дали нещо на света и на вси сваляни книги да четат».
Над 250 млн. души по света използват кирилицата като национална азбука. А от 2007 г., след присъединяването на България към Европейския съюз, кирилицата стана третата азбука на Европейския съюз след латиницата и гръцката азбука.
Показателно е, че в Украйна през XIX век в чест на братята просветители е наречено едно дружество - Кирило-Методиевско, чийто член е поетът и пророк Тарас Шевченко, и което се занимава с народната просвета,  публикува популярни книги, обнародва отзиви за освободителната борба.
Паметникът на светите равноапостоли Кирил и Методий, заедно с фигурите на княгинята Олга и Андрий Първозвани украсяват един от централните площади на Киев близо до Михайловската златнокуполна катедрала. Паметник на солунските братя има и в Киево-Печерската лавра, която още през XI век получава богослужебни книги, написани на старобългарски език.
Както отбелязва първият посланик на България в Киев през 1918 г. професор Иван Шишманов: „Украинското министерство на просвещението установи от 19 май завинаги специален училищен празник в памет на нашите Равноапостоли Св.св. Кирил и Методий като събрало на тая дата нашата традиционна дата 11/24 Май“.
Празникът на славянската писменост се отбелязва в украинската държава и днес, на 24 май.
Сърдечно поздравяваме всички по повод Деня на славянската писменост, българската наука и просвета!(УВести)
Видеоприветствието може да се видит ТУК